Hasene Kurban Kampanyasını Başlattı: “Kurbanın Hikmeti Paylaşmaktır”

Hasene 2020 Kurban Kampanyası’nı başlattı. Koronavirüs sebebiyle oluşan tüm zorluklara rağmen yürütülen kampanyanın sloganı “Kurbanın hikmeti paylaşmaktır”. Hasene International e.V. Başkanı Mesud Gülbahar ile yeni tamamlanan Zekât Fitre Kampanyası’nı ve yeni startını verdikleri Kurban Kampanyası’nı konuştuk.

 


Zekât Fitre Kampanyası nasıl geçti?

Normalde zekât çalışmalarımız yılın her anı devam eden bir çalışmadır. Bağışçılarımız bilhassa ramazan ayında bir yılın muhasebesini yaptıkları ve ramazanın ayının bereketinden istifade etmek istedikleri için zekât bağışlarını bu ayda yoğunlaştırıyorlar. Kampanyamız dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınına bağlı kısıtlamalara rağmen başarılı bir şekilde geçti. Kampanyamız başından beri başarılı bir şekilde ilerledi ve nihayetinde hedeflerimizi yakaladık. Yapılan bağışlar gösteriyor ki, çalışmalarımızla bağışçılarımızda bir güven oluşturmuşuz. Önümüzdeki zekât kampanyasına kadar (2021 ramazan ayı) zekâtların dağıtımı ile alakalı projelendirmelerimiz olacak. Ülkeden ülkeye farklılık gösterecek nitelikte mikro projelerle insanların zekât alan konumdan zekât veren konuma taşımayı, insanları ayağa kaldıran çalışmalara destek vermeyi planlıyoruz. Geçtiğimiz sene yaptığımız gibi bu sene de yeteneği olan ama imkânı olmayan, muhtaç durumundaki insanlara atölye, iş makinası, tarım aletleri vb. konularda yaşam desteği vererek zekâtları en iyi şekilde değerlendirmeyi hedefliyoruz. Ülkedeki ihtiyaçlara ve sıkıntılara göre, her ülkeyi ayrı ayrı değerlendirerek bu çalışmaları sürdüreceğiz. Buradaki gelişmeleri aynı zamanda bağışçılarımızla paylaşacağız. Kumanya kampanyasından sonra zekât kampanyasını da başarılı bir şekilde tamamladık. Bizim için zor olan bir yılı, kurban kampanyasında da hedeflerimizi yakalayarak tamamlamak istiyoruz.

“Kurbanın hikmeti paylaşmaktır” sloganı ile vermek istediğiniz mesaj nedir?

Dünya insanları olarak birbirimizle dayanışma, paylaşma ve yardımlaşma içerisinde olmamız gerektiğini korana virüs döneminde bir kez daha anladık. Bu hastalık gösterdi ki, binlerce kilometre ötede cereyan eden bir vakıa gelip bizi bulabiliyor. Sıkıntılarımız ve sorunlarımız ortaklaşabildiği gibi, bunlara dair çözümlerimiz de müşterekleşebilir. Dünyanın sorunlarını birbirimizle kenetlenerek, yardımlaşarak, paylaşarak, elinde olanın olmayana vermesi, paylaşması suretiyle sıkıntıların üstesinden gelebiliriz. Bu sloganla kurban kampanyası üzerinden yardımlaşmayı ve paylaşmayı hatırlatmak istedik. İnsanların bu duygu ve düşüncelerle bağış yapmalarını murat ediyoruz. Kampanyayı bu slogan üzerinden anlatıyoruz ve tanıtıyoruz.

Bu seneki kampanyadaki hedefiniz nedir?

Bu sene çalışmalarımızın 10. yılı. Kendimize hedef olarak koyduğumuz 202.020 kurban bağışını toplayarak, 100 ülkede, 500 gözlemci nezaretinde milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefliyoruz. Hedeflerimizi yakalayabilmek için bölge bölge temsilcilerimize hedef verdik ve bunların takibini yapıyoruz.

Korona virüs sebebiyle çalışmalarınız aksıyor mu? Ülkelere gözlemci gönderebilecek misiniz?

Kurban bağışı toplama süreci ile ilgili bir yoğunluğumuz oluyor. Diğer taraftan korona virüsün yol açtığı sıkıntılardan dolayı çalışma yapacağımız ülkeleri daha yakından takip etme durumu söz konusu.

Şu an yoğun bir şekilde kurban komisyon toplantılarımızı yapıyoruz. Kurban kampanyasını yürüteceğimiz ülkelerdeki partner kurumlarımızdan iki konsept istedik. Birinci olarak; bizi geliyormuş gibi kabul edip, korona virüsten dolayı ülkelerinde alınan tedbirler, önlemler, yasaklar ve sınırlamaları da değerlendirerek kurbanlıkların kesim ve dağıtımlarının nasıl yapılacağı hususunda konsept talep ettik. Partner kurumlardan beklediğimiz ikinci konsept; gözlemcilerimizi gönderemediğimiz durumda bu çalışmaların nasıl yapılacağı hususuna dairdir. Malum kurbanlıkların belli bir süre içerisinde kesimlerinin yapılması gerekiyor. Zamanla yarışarak bu çalışmalar yapılması gerekiyor. Zaten yoğun olan bu çalışmaya bir de korona virüs sebebiyle gelecek kısıtlamalar eklenince zorluk daha da artıyor. Ama Allah’ın izni ile gelecek iki konsepti değerlendirip ona göre, ülkelerin kendi şartları da dikkate alınarak çalışmalarımızı hakkıyla tamamlamayı hedefliyoruz.

Korona virüs sebebiyle oluşan kısıtlamalar yavaş yavaş kalkıyor. Ama diğer taraftan ikinci bir dalgadan da söz ediliyor. Tarihler yaklaştıkça çalışmaların seyri daha da netleşecek. Bağışçılarımız bizi takip etsinler. Ülkelerden gelen konsepti değerlendirip, çalışmalarımızın seyrini kendileriyle paylaşacağız. Gözlemcilerimizin gidememesi durumunda dahi ülkelerde altyapılarımız mevcut ve kurban kesim ve dağıtımlarını o şekilde yapmayı planlıyoruz. Örneğin Balkan ülkelerinde altyapımız sağlam, Türkiye’de hakeza öyle. Sürecin nasıl ilerlediğine bakıp, ona göre adım atacağız.

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Korona virüs sebebiyle dünyada birçok organizasyon iptal oldu. Uluslararası toplantılar, konferanslar, kültür sanat etkinlikleri, spor müsabakaları, parti kongreleri vs. iptal oldu. Hayat bir nevi durdu. Ama bizler, mazlum ve mağdurlar zaten zor durumda hayatlarını sürdürüyorlar. Bu sürecin onları bir kez daha mağdur etmemesi için gayret gösteriyoruz. Bu çalışmanın nihai hedefi mazlum ve mağdurlar. Onların dualarını almak, yüzlerinde tebessüme vesile olmak, ufak da olsa ihtiyaçlarına karşılık verebilmek en büyük mutluluğumuzdur. Bizler elçi olarak bu çalışmaları yürütüyoruz. Bağışçılarımızın bizlere güvenini korunması gereken bir emanet olarak değerlendiriyoruz.