Bulgaristan’da Türkler Seçim Öncesi Daha Fazla Temsil ve Fırsat Eşitliği İstiyor

Siyasi istikrarsızlığın devam ettiği Bulgaristan’da 2 Nisan’da son 2 yılda 5’inci kez yapılacak genel seçime katılan hem aşırı sağ hem de sol siyasi partilerin Müslüman Türkleri hedef aldığı ifade ediliyor. Eski Kırcaali milletvekili ve Trakya Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Şabanali Ahmed, Bulgaristan’da aşırı sağ ve sol siyasi partilerin Müslüman Türklere yönelik tutumlarını ve yaklaşan genel seçimden Bulgaristan Türklerinin beklentilerini değerlendirdi.

“NÜFUSA ORANLA YETERLİ TEMSİL İMKÂNI YOK”

Şabanali Ahmed, AB üyesi ülkeler arasında yüzde 10’un üzerinde nüfusla en fazla yerleşik Müslüman Türk’ün Bulgaristan’da bulunduğunu belirterek, “Buna rağmen ülkede, nüfusuna oranla Müslüman Türklere devlet kadrolarında eşit istihdam sağlanmıyor. Parlamentoda da yeterli temsil imkanı verilmiyor.” dedi. Yargı ile emniyetin idari kadrolarına yapılan bazı atamalar dışında Türklerin bu alanlarda istihdam edilmediğine dikkati çeken Ahmed, bu durumun anayasal olarak eşitlik ilkesi ile çeliştiğini ve 33 senedir demokrasi ile yönetilen ülkede “gettolaşmanın” göstergesi olduğunu ifade etti.

Ahmed, Müslüman Türklerin, seçimlerde dinî özgürlükler ve müftülük, devlet kadrolarında fırsat eşitliği, parlamento ile belediye idarelerinde nüfuslarına orantılı siyasi temsil taleplerinin olduğunu ve gettolaşmanın bitmesini talep ettiğini kaydetti.

SEÇİM ÖNCESİ Müslüman Türkler partiler tarafından hedef alınıyor

Bulgaristan’da 1989 sonrası Türklerin de siyasi partiler kurmaya başladığını hatırlatan Ahmed, bu partiler arasında son mecliste 36 milletvekili bulunan Hak ve Özgürlükler Hareketinin (HÖH) 400 sandalyeli Bulgar Parlamentosuna 1991’de 24 milletvekili göndermeyi başardığını, daha sonra yapılan yerel seçimde ise 27 belediye ve 653 muhtarlık kazandığını aktardı. Ahmed, 1994’teki genel seçimi Bulgar Sosyalist Partisinin kazanmasının ardından Müslüman azınlık tarafından seçilen Başmüftü Fikri Salih Efendi’nin görevden alınmasıyla ülkede “müftü sorunu”nun başladığını anlattı.

Bulgaristan genel seçimlerini, Haziran 2001’de eski Kral II. Simeon’un ve yeni partisi II. Simeon Milli Hareketi’nin kazanmasıyla Türklerin çoğunlukta olduğu HÖH ile koalisyon kurduğunu kaydeden Ahmed, “Türkler 2005’e kadar bu koalisyonla iktidarda kaldı. Bu dönemde aşırı milliyetçi ATAKA partisi yükselişe geçti. ATAKA, muhalefette olsa da Türkler ve diğer azınlıklara ülkede hayat hakkı tanımayan bir söylemle siyasette tutunmaya çalıştı.” şeklinde konuştu.

Ahmed, ATAKA ve benzeri aşırı sağ partiler için “marjinal azınlıktan oy alıyor” yorumlarının durumu küçümsemek olduğunun altını çizerek, “Onların kullandığı dil farklı kesimlerden karşılık buluyor. Bulgaristan’ın farklı bölgelerinde başörtülü kadınlar hakarete ve saldırıya maruz kalıyor. Bu aşırı sağcı siyasal oluşumların kullandığını söylemden kaynaklanıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Bulgaristan Sosyalist Partisinin de Türkler konusunda diğer partiler kadar ırkçı tutuma sahip olduğunu dile getiren Ahmed, “Her seçim sürecinde sadece aşırı sağ partiler değil sol partiler de Türkleri hedef alarak oylarını artırmaya çalışıyor. Hedef almayan diğer partiler ise Türkleri yeterince savunmuyor veya onlara yeterince yer vermiyor.” ifadesini kullandı.

Ahmed, Bulgaristan Türklerinin yaşanan büyük kitlesel göçlere rağmen hâlen ülkedeki en büyük etnik azınlık olarak seçim sonuçlarında önemli etkiye sahip olduğunun altını çizerek sözlerini tamamladı. (aa)

Kaynak: Bulgaristan’da Türkler Seçim Öncesi Daha Fazla Temsil ve Fırsat Eşitliği İstiyor